Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (2024)

APPELTERN PLANTENFESTIJN 2024

Zaterdag 8 en zondag 9 juni

Na de eerste succesvolle editie in 2023 organiseren we ook dit jaar weer het bijzondere planten feest. In park met meer dan 100 voorbeeldtuinen, De Nationale Vaste Plantentuin en De Wilde Weelde Wereld is graag de locatie waar gepassioneerde kwekers en tuiniers met voorliefde voor planten elkaar ontmoeten. Nog nooit waren er in Appeltern zoveel planten te zien en te koop!

We vieren het feest Samen met Groei & Bloei

Tijdens de eerste editie van het Plantenfestijn werden we geheel toevallig geholpen door een aantal vrijwilligers van Nederlands grootste tuinvereniging Groei & Bloei. Zij verzorgden demonstraties en een bloemschikwedstijd. Hun enthousiasme en de klik met het Appeltern-team is inmiddels uitgemond in een structurele samenwerking voor de volgende jaren. De liefde voor tuinen in combinatie met de liefde voor planten en bloemsierkunst is wat ons verbindt. Door het Appeltern Plantenfestijn samen te vieren, wordt het gewoon sterker en mooier.
In het voorjaar van 2023 is het Groei & Bloei paviljoen, dat op De Floriade stond, herbouwd in Appeltern en tijdens het eerste Plantenfestijn feestelijk geopend. Hier is een tuin bij aangelegd met als basis het Groei & Bloei tien puntenplan. Ook op hun 'eigen' plek op Appeltern zullen Groen & Bloeiers aanwezig zijn om activiteiten te organiseren op 8 en 9 juni.
Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (1)

Het thema van 2024 is KLEURRIJK

Kleurrijk staat voor meer dan bloemkleuren alleen. Kleurrijk staat ook voor de vele manieren waarop je planten kunt toepassen. De hoeveelheid tuinen. Bij kleurrijk denk je direct ook aan de veelheid van geuren, de manieren waarop zintuigen geprikkeld kunnen worden en het scala aan insecten wat geboeid wordt in het gevarieerde plantenrijk. Als kweker kun je heel kleurrijk zijn. Zelfs groenblijvende planten zijn kleurrijk. De tientallen manieren waarop bloemen verwerkt worden in decoraties en werkstukken zijn op hun eigen bijzondere manier kleurrijk. En dan, ben jij er nog als bezoeker. De liefde voor planten wordt door iedereen anders geuit. Jij doet dat op jouw manier. Voel je welkom en vrij. Het zou best leuk zijn als je jezelf daarbij steekt in kleurrijke outfit met leuk zonnehoedje.
Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (2)

Waarom een Appeltern Plantenfestijn?

Als voorlichter en inspirator willen we tenminste 1 weekend per jaar de volledige aandacht vragen voor alle planten en wat ze zo fantastisch maakt. Ook in de markt leefde dat idee. De planten in het park Appeltern en de planten van diverse gespecialiseerde, bevriende kwekers staan daarom twee dagen extra in de schijnwerpers. Het is een feest om het Plantenfestijn te mogen organiseren en een feest om er met zoveel zielsgenoten van te genieten.

De Planten Promenade

Elke van ruim 100 tuinen in Appeltern heeft een ander beplantingsplan. Daarnaast is er de 10.000 vierkante meter grote Nationale Vaste Plantentuin. In elk hoekje van ons park zijn dus al ontelbare plantcombinaties en plantconcepten te zien. Maar tijdens het Appeltern Plantenfestijn komen er nog heel veel soorten bij! Onze centrale Lindenlaan wordt omgetoverd tot een feestelijke Planten Promenade. Tientallen kwekers zijn te gast om hun mooiste plantencollecties te laten zien en te koop aan te bieden.

Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (3)
Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (4)
Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (5)
Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (6)

Noviteitenborder

Al ruim 15 jaar werken we in Appeltern samen met tal van kwekers vanuit het hele land. Inspiratie en advies stonden daarbij altijd voorop. Meerdere plantconcepten zijn getest en doorontwikkeld. Ook bij het eerste Appeltern Plantenfestijn wilden we zoveel mogelijk soorten planten laten zien en laten ervaren; onze kwekers vertellen hun verhaal en laten iedereen delen in hun expertise. We leggen dit jaar weer een tijdelijke Noviteiten Border aan waar alle nieuwe soorten gecombineerd gerangschikt zijn. De noviteiten zijn natuurlijk te koop bij stands van de kwekers.
Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (7)

Wilde Weelde Wereld

Tijdens het Appeltern Plantenfestijn worden er in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern diverse rondleidingen gegeven door Wilde Weelde leden. Er is allerlei informatie te verkrijgen en bezoekers kunnen praktische tips krijgen van ecologische hoveniers en ontwerpers hoe ze van hun eigen tuin een natuurparadijs kunnen maken.
Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (8)

Landschapskunst (Land Art)

Drie professionele arrangeurs maken op zaterdag Land Art, waarbij zij gebruik maken van uitsluitend natuurlijke materialen die voortkomen uit het onderhoud van Appeltern en zelf meegebrachte materialen. Zij gebruiken een onderdeel van het terrein als uitgangspunt en manipuleren dat zodanig dat er een andere beleving ontstaat.

Activiteiten

Kruidenkraam

Heleno Kruiden is een kruidenbedrijf dat zich richt op de productie van kruiden, voorlichting over kruiden en verkoop van kruidenartikelen. Je vindt ze tijden het Plantenfestijn bij de kruidentuin, waar je heerlijke door hen samengestelde kruidentheeën kunt proeven. Er is een demonstratie hoe een crème of zalf gemaakt wordt. Ook is er uitleg over hoe je kruiden kunt gebruiken in het dagelijks leven.
Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (9)

Kostuumgroep DOS

Tijdens het Plantenfestijn maakt de kostuumgroep DOS hun opwachting. DOS staat voor Dag Op Stand en bestaat uit een groep enthousiaste creatievelingen die elkaar hebben leren kennen op fantasy festivals. Geheel in thema maken zij hun eigen kleding. Tijdens het Plantenfestijn is dat thema kleurrijk en bloemen. De DOSsers lopen in groepjes door het park en je kunt met deze kleurrijke personen op de foto!
Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (10)

Programma Appeltern PLantenfestijn 2024

Onderstaand programma is nog niet compleet. Tijdens het Appeltern Plantenfestijn organiseren we nog een aantal gratis activiteiten waar je aan deel kunt nemen. Meer uitleg en tijden volgen!

Zaterdag 8 & zondag 9 juni 2024

  • Het tuininspiratiepark en de 'Planten Promenade' zijn geopend van 10:00 tot 18:00 uur.
  • Noviteitenborder met honderden soorten.
  • Bloemschikdemonstraties en doorlopend inloopworkshops bloemschikken door Groei & Bloei.
  • Uitleg in Wilde Weelde Wereld.
  • Uitleg bij Bloomingfields.

Het ontstaan van het Plantenfestijn...

Er zijn landelijk gezien meerdere beurzen en plant-events, maar in Appeltern hebben we een dergelijke manifestatie nooit gehad. Terwijl het precies past in ons park waar al een standaard tuininspiratie-aanbod aanwezig is, wat zijn weerga in Nederland niet kent. Toen vanuit onze bezoekers en een aantal kwekers het verzoek kwam om ook 'op Appeltern' een jaarlijks terugkerende planten activiteit te gaan organiseren, zijn we eind 2022 de plannen voor het eerste Plantenfestijn gaan ontwikkelen. Nico Rijnbeek, Ward van Teylingen en Marlien van der Linden helpen ons met raad & daad. Het is ons doel om Tuingeluk met planten nog dichter bij de mensen te brengen en omgekeerd. Geen commercieel verhaaltje, maar een pure boodschap met overdracht van kennis en passie. Het eerste Appeltern Plantenfestijn in juni 2023 werd écht een groen festijn!

Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (11)

We gaan de uitdaging voor het jaarlijkse groenevent graag aan in de wetenschap dat we het alleen kunnen als de kwekers in ons geloven en iedereen ons ook een redelijke aanlooptijd gunt. Na een geweldige eerste editie gaan we in 2024 graag een stapje verder om het Plantenfestijn nog beter op de kaart te zetten.

Deelnemers Appeltern Plantenfestijn 2024

Op de 'Planten Promenade' maar ook in het park trof je in 2023 bijna 40 gespecialiseerde kwekers met hun planten en expertise. We verwachten in 2024 eenzelfde aantal geselecteerde kwekers in Appeltern.

>> Bekijk het complete overzicht van deelnemers van 2024

Appeltern Plantenfestijn | Bloemenpark Appeltern (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6548

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.